İnşaat Terimleri Hakkında

Son Güncellenme Tarihi : 06 Kasım 19

Özellikle emlak sözleşmelerinde geçen inşaat terimlerinin bilmenizde fayda vardır. Bu sayede müteahhit firmalar ile olan diyaloğunuzda konuya daha hakim olursunuz. Ve konuşma sırasında profesyonel bir diyalog içine girebilirsiniz.

İnşaat Alanı Katsayısı

Yapı İnşaat Alanı’nın parsel alanına oranı.

İnşaat Emsali

Yapının toplam alanının arsa alanına oranı.

İnşaat Endisi

Bir yapının zeminde kapladığı alanın arsa alanına oranı; bina alanı emsali.

İnşaat Mühendisliği

STRÜKTÜR tasarımı, hidrolik, sulama, su getirme, su yapıları, kanalizasyon, yol ve köprüler, demiryolu, havaalanları, zemin mekaniği vb. dalları kapsayan mühendislik kolu. İnşaat mühendisinin bina yapımındaki görevi, mimarla işbirliği içinde strüktürün tasarımını ve hesaplarını yapmak, strüktürün uygulanmasını yönetmek ve denetlemektir.

Brüt İnşaat Alanı

Yapının inşa edilen bütün alanlarının toplamı. Işıklıklar, her çeşit hava bacası, açık verandalar ve saçaklar bu alanın dışında tutulur.

Taban Alanı Katsayısı

Kısaca TAKS olarak bilinir. Yapı taban alanının parsel alanına oranı.

Yapı İnşaat Alanı

Bodrum katların %50'siyle asma kat, çekme kat ve çatı araları da içinde olmak üzere iskânı olanaklı bütün katların, ışıklıklar çıkarıldıktan sonra kalan alanlarının toplamı. Kapalı çıkmalar, üstü açık veya üstü kapalı merdivenler, yapıya girişi sağlayan zemin kat haricindeki açık koridor alanları, holler, yapı inşaat alanı içinde sayılır. Açık çıkmalar, tesisat galerileri ve tesisat katları, yangın merdivenleri, garaj alanları, kalorifer daireleri, kömürlük alanları, kapıcı daireleri, sığınaklar vb. müştemilat alanları bu alanın dışında tutulur.

Yararlı Alan

Yapıda duvarlar çıkarıldıktan sonra geriye kalan alan. Birleşmiş Milletler kaynaklarına göre bu alandan mahzenler, bodrumlar, oturmaya elverişli olmayan çatı aralarıyla çok birimli yapıların ortak bölümleri de çıkartılır.



Diğer Haberler