Banka Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Son Güncellenme Tarihi : 11 Ekim 19

Banka ev kredisi konut almak isteyen fakat bir konut almak için yeterli meblağda birikimi olmayan kişiler için bir alternatif olmaktadır. Ev almak isteyen ama evin tamamının değil yalnızca bir miktarını nakit olarak karşılayabilecek kişiler, bankaların konut kredisi hizmetinden faydalanarak ev sahibi olabilmektedirler. Konut kredisi, ülkemizde 2007 yılında “mortgage” adı ile yürürlüğe girmiştir.

Banka ev kredisi, kişilere kira öder gibi ev sahibi olabilme imkânını sunmaktadır. Bankalardan konut kredisi alan kişiler, belli bir faiz oranı ile almış oldukları krediyi bankaya geri öderler ve bu geri ödeme önceden planlanmış olan vade süresince yapılır.

Banka ev kredisi almanın belli başlı şartları bulunmaktadır. Bu şartlar bankadan bankaya farklılık göstermekle birlikte genel olarak şu şekildedir:
•    Konut kredisine başvuracak olan kişinin düzenli bir gelirinin olması
•    Düzenli gelirin resmi bir belge ile belgelendirilmesi
•    Konut kredisine başvuracak kişilerin kredi notunun, kredi çekmek için yeterli olması

Banka ev Kredisi Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?

•    Banka ev kredisi başvurusunda, bankaların istediği belgeler şunlardır:
•    Kredi çekecek olan kişinin kimliği
•    Kredi çekecek olan kişinin gelir durumunu gösteren gelir belgesi
•    Kredi çekecek olan kişinin ikametgah belgesi
•    Kredi çekecek olan kişi adına gelen, son 3 aya ait olan fatura
•    Satın alınacak olan konutun kat mülkiyeti belgesi ya da kat irtifakı tapusu

Bankalar, banka ev kredisi başvurusunda ücretli olarak bir yerde çalışan kişilerden; 2 aydan eski olmayan maaş bordrosunu istemektedir. Serbest meslek ile uğraşan ya da bir şirket ortaklığı olan kişilerden; vergi levhası, güncel olan işletme hesabı özetini ve yıllık gelir vergisi beyannamesini istemektedir. Emeklilerden ise Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınmış olan emekli aylığı bildirim yazısını ya da emekli tanıtım kartını istemektedir. 

Banka, kredi başvurusunda bulunan kişilerin getirdikleri belgeleri incelemesi sonucunda, istenilen tüm şartları taşıyan kişilere bu krediyi vermektedir.

Banka Ev Kredisi Başvurusu Yapmadan Önce Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Banka ev kredisi, alınacak olan evin tamamını karşılamamakta; yalnızca alınacak olan konut fiyatının yüzde seksenini karşılamaktadır. Dolayısı ile konut kredisi kullanarak ev almak isteyen kişiler, evin toplam tutarının yüzde yirmisini kendileri peşinat vermek zorundadırlar.
Konut kredisi ile alınacak olan ev, kredi ödemesi bitene kadar bankanın ipoteği altındadır ve bankalar geri ödemenin gerçekleşmediği durumlarda konuta el koyar ve satışa çıkarttırır.
Kredi, bankalar tarafından müşterilerine belli bir faiz oranı ile verilir. Her banka ev kredisi faiz oranı farklıdır. Bu nedenle, konut kredisi çekecek olan kişiler kredi başvurusu yapmadan önce iyi bir araştırma yapmalıdır.

Konut kredileri genellikle bankalar tarafından ihtiyaç kredilerine göre daha uygun faizle verilmektedir. Ancak, vade süresi uzadıkça uygulanan faiz oranı da artmaktadır. Bu nedenle, konut kredisi almayı planlayan kişiler, bu işlemi gerçekleştirmeden önce iyi bir bütçe planlaması yapmalı; geri ödemesi külfet oluşturacak borcun altına girmemelidir. Çünkü konut kredilerinde bankalardan alınan meblağ yüksek olduğu için ve borcun geri ödenmesi uzun vadelere dayandığı için bütçe planlaması yapmalıdır.

Her bankanın, konut kredisi hizmeti farklıdır. Bankalar arası rekabetten dolayı bankalar, çeşitli kampanyalar düzenlemektedir. Örneğin bankalar; meslek gruplarına özel kredi verebilmektedir. Bu kampanyalar dâhilinde, potansiyel müşterilere düşük faiz ve uzun vade vaadedilmektedir. Bu kampanyalar, memura, çiftçiye, esnafa ya da emekliye özel olarak sunulabilir. Dolayısı ile banka ev kredisi almayı düşünen kişiler iyi bir piyasa araştırması yapmalı, dönemsel olarak bankaların düzenlediği kampanyaların takipçisi olmalıdır.



Diğer Haberler